Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Η Θεωρία Των Άκρων

Ξεφυλλίζοντας αυτό το άλμπουμ του Μιχάλη Κουντούρη, είχα την εντύπωση πως είχα αγοράσει τον κατάλογο μιας έκθεσης από κάποια γκαλερί. Φυσικά, τέτοια έκθεση δεν έγινε ποτέ. Όλοι αυτοί οι "πίνακες-σχόλια" δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών και κακόπαθαν. Το φτηνό χαρτί της εφημερίδας δεν μπορούσε να αποδώσει τις λεπτές χρωματικές αποχρώσεις του δημιουργού. Εντούτοις, μπορεί να έχασαν κάτι από τον εικαστικό τους χαρακτήρα, που στο παρόν άλμπουμ επανέρχονται στην αρχική τους μορφή, αλλά το ρόλο τους τον έπαιξαν σε ένα μεγάλο κοινό, που δεν θα χωρούσε σε καμιά γκαλερί. Και αυτός ο κόσμος είχε μια αισθητική απόλαυση και παράλληλα μπορούσε να διακρίνει μια οξυδερκή πρωτότυπη σκέψη, που δεν τη συναντάμε και τόσο συχνά στους επαγγελματίες πολιτικούς συντάκτες.
Η ζωγραφική δημοσιογραφία του Κουντούρη κινείται στην πολιτική επικαιρότητα. Αλλά όχι στην επιφάνεια και σε αυτό που θέλουν να δείξουν τα κόμματα και οι επαγγελματίες πολιτικοί. Αποκαλύπτει αυτό που κρύβεται από κάτω. Ο πολιτικός λόγος στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι υποσχετικός-μυθολογικός και όχι δεσμευτικός. Δεν είναι ένα συμβόλαιο με ρήτρα, όπως οι πιστώσεις. Η λειτουργία του είναι να σε πείσει να παραιτηθείς από τα πολιτικά σου δικαιώματα για τέσσερα χρόνια, υποσχόμενος πως
αυτό θα είναι το καλύτερο για σένα. Και για να σε πείσει χρειάζεται ένα παραμύθι, ένας μύθος που να σε γοητεύσει, να σε πείσει εκτός λογικής και επιχειρημάτων. Στο σημείο που αυτό δεν ξεσκεπάζεται, δεν καταγγέλλεται και εκλαμβάνεται σαν πραγματικότητα από τους δημοσιογράφους αλλά και από τους πολίτες, τότε όλοι μας αναπαράγουμε το μύθο-ψέμα, τον μετατρέπουμε σε πραγματικότητα με φυσική συνέπεια την απογοήτευσή μας. Αλλά, κατά κανόνα, δεν βγάζουμε τα σωστά συμπεράσματα. Και απορρίπτουμε τη μυθολογία ενός κόμματος που μας απογοήτευσε για να την αντικαταστήσουμε με μια καινούργια που δεν την έχουμε δοκιμάσει ακόμα.
Ο Κουντούρης πάει κόντρα σε όλα αυτά. Με ψυχραιμία και φαντασία παίρνει τους χρωστήρες του και κάνει τη ζωγραφική του να μιλήσει χωρίς λόγια. Και το μήνυμα γίνεται πιο αποτελεσματικό. Με μια ματιά, μέσα από την απόλαυση της εικόνας, βλέπεις μια πραγματικότητα που κατά κανόνα συσκοτίζεται και κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο. Και αυτό είναι η υποταγή στην εξουσία. Και ο Μιχάλης θέλει να είναι ελεύθερος πολίτης και όχι υπήκοος. (Από το σημείωμα του Περικλή Κοροβέση)


Συγγραφέας: Κουντούρης, Μιχάλης
Εκδότης: Cartoonark
Σελίδες: 64
ISBN: 9602969734197
Ημερομηνία Έκδοσης: 22/5/2019

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου