Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Η Παραμονή Της Μεγάλης Νύχτας - Μάης 68 (Γ' Μέρος)

O Γαλλικός Μάης έμεινε στη συλλογική μνήμη ως ένα μοναδικό γεγονός εξέγερσης απέναντι στο Καθεστώς. Μέσα από αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών δυνάμεων. Αυτό το στοιχείο της επαναστατικής δημιουργικότητας - που για πολλούς ιστορικούς παρατηρητές, αλλά και συμμετέχοντες στα γεγονότα ισοδυναμούσε με «Τέχνη» - διοχετεύτηκε σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Ο Felix Guattari περιέγραψε αυτή την έντονη δημιουργικότητα ως «Συλλογικό Αίσθημα Ευτυχίας» και βέβαια, η εξωστρεφής αυτή δημιουργικότητα δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη της 9η Τέχνη!

Στο κόμικς Η Παραμονή Της Μεγάλης Νύχτας - Μάης '68 θα διαβάσετε για την ιστορία που εκτυλίχθηκε την άνοιξη του 1968, όταν οι Γάλλοι συνταράχθηκαν από μια παράδοξη υπαρξιακή κρίση. Μέσα από τη ματιά ενός φοιτητή που μπλέχτηκε τυχαία στα γρανάζια του κινήματος, ο αναγνώστης συμμετέχει σε όλες αυτές τις ημέρες από τα παρασκήνια. Κάνει παρέα με τον Κον-Μπεντίτ, τον Ζεσμάρ ή τον Βεμπέρ, σκαρφαλώνει στα οδοφράγματα, ακούει τον χείμαρρο των λόγων που κυριεύει το Οντεόν...

Σαν αντίστιξη, Η παραμονή Της Μεγάλης Νύχτας δείχνει όσα συμβαίνουν στα ανώτατα κλιμάκια του κράτους: τις συγκρούσεις μεταξύ του Ντε Γκωλ και του πρωθυπουργού Πομπιντού, τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο αρχηγείο της αστυνομίας ή στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Μποβό... Με μια λέξη, ο αναγνώστης βρίσκεται κάθε στιγμή εκεί όπου γράφεται η ιστορία, στη Σορβόννη και στα Ηλύσια, στο εργοστάσιο της Ρενό ή στο Οντεόν... Κάνει βουτιά στην καρδιά του κυκλώνα, για να κατανοήσει τις δυνάμεις της ψυχής και τις δυνάμεις των όπλων.

Βασισμένο στα βιώματα που έζησε ως φοιτητής και στη συνέχεια κατέγραψε ως συγγραφέας ο Patrick Rotman, το αφήγημα παίρνει σάρκα και οστά από το πενάκι του Sébastien Vassant.

Η Παραμονή της Μεγάλης Νύχτας - Μάης '68 θα κυκλοφορήσει σε τέσσερα άλμπουμ ως ένθετο με την «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 9 (το Α'), 16 (το Β'), 23 (το Γ') & 30 (το Δ') Μαΐου!


Δημιουργοί Patrick Rotman, Sebastien Vassant
Ημερ. Έκδοσης Μάιος 2020
Αριθμός Σελίδων 52
Διάσταση 21 Χ 28 εκ.
Χρώμα Έγχρωμο
ISBN 978-618-5362-72-0

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου