Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Το μελαγχολικό κομμάτι της δυτικής ακτής

Κυκλοφορεί σε νέα έκδοση το σπουδαίο κόμικ των Μανσέτ και Ταρντί του 2005, που είχε πρωτοκυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 2006 σε συνεργασία της “Άγρας” με το περιοδικό Βαβέλ.

Ο Jacques Tardi είναι ένας σπουδαίος αφηγητής που, όπως και ο φίλος του o Jean-Patrick Manchette, δεν μπερδεύει το δημοφιλές με το λαϊκιστικό. Ένας, ο είναι ο κατ 'εξοχήν αστικός σχεδιαστής, που λάτρευε το ασπρόμαυρο.

Για το αριστούργημά του, το "Μελαγχολικό Κομμάτι της Δυτικής Ακτής", ο Francois Guerif έγραψε:


"Το μελαγχολικό κομμάτι της δυτικής ακτής", δημοσιευμένο πριν από σαράντα χρόνια και κάτι, μας μιλούσε -με μουσική υπόκρουση Τζέρυ Μάλιγκαν και Μπομπ Μπρουκμάγερ- για εκείνη την εποχή, για τη βαθιά κρίση ενός ανθρώπου, αντανάκλαση της κρίσης του κόσμου που τον περιέβαλλε. Εκείνη η εποχή είναι η σημερινή. Η κρίση εξακολουθεί να υπάρχει, αναμφίβολα ακόμη πιο βαθιά. Και ο Ζερφώ συνεχίζει μελαγχολικός, στις τρεις το πρωί, να τρέχει με 145 χιλιόμετρα την ώρα στον εξωτερικό περιφερειακό του Παρισιού σε ένα ραντεβού με την αναπόφευκτη βία. Ο Tardi βρήκε το αντίστοιχο γράφημα, "ρεαλιστικό και κριτικό", αυτού του χαμένου και βίαιου κόσμου. Εφαρμόζει το πάγωμα της εικόνας με κλινική ακρίβεια, κυρίως όταν όλα είναι εκτός ελέγχου. Πιστός στο πνεύμα του κειμένου, απέφυγε επιμελώς να κάνει "κάτι περισσότερο από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα". Τη στιγμή που ο Manchette αποκτά πρόσβαση στις "λογοτεχνικές" σειρές, ο Tardi θεώρησε ζήτημα τιμής να μπει στον κόσμο του. Μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι προσκάλεσε τον Manchette στον δικό του κόσμο.


Εκδόσεις ΑΓΡΑ
ISBN 9789605054892
Δημιουργός Jacques Tardi
Συγγραφέας Jean Patrick Manchette
A' έκδοση: Συμπαραγωγή με τη Βαβέλ, 2006 (σκληρό εξώφυλλο)
Αριθμός σελίδων : 80,
Τιμή : 14,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-489-2
Μαλακό Εξώφυλλο 
Μέγεθος 21x32 cm
Μεταφραστής Θοδωρής Τσαπακίδης
Πρόλογος: FRANÇOIS GUÉRIF
Απρίλιος 2021

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου