Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ

Του Λευτέρη Ταρλαντέζου
Εκδόσεις Αιγόκερως
Ιστορία των κόμικς, υπόθεση της Νεότερης Ιστορίας του Πολιτισμού, σχεδόν σύγχρονη μας, του «Πολιτισμού της εικόνας», σταυραδέρφι του Κινηματογράφου, ίδιας πάνω κάτω ηλικίας, 7η Τέχνη εκείνος, 9η το κόμικς. Και ψάχνοντας την καταγωγή φτάνεις πίσω, εκεί που η Ιστορία μπλέκεται με τη Μυθολογία, περνάς από το Δίσκο της Φαιστού, χάνεσαι στα σπήλαια της Αλταμίρα, χάνεις τα ίχνη των πρώτων σχεδιασμάτων μαζί με τα ίχνη της πρωτόγονης ανθρώπινης έκφρασης.
Μια ιδέα φωτοσκιάς πλανάται στο σπήλαιο του Πλάτωνα κι εκεί αναζητάμε τις αρχές του κινηματογράφου μια ιδέα σκίτσων πλανάται σε κάποιο βράχο κι εκεί αναζητήσαμε την αρχή των κόμικς μια ιδέα, η ιδέα μας είναι, πως κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Σημασία έχει το πού φτάσαμε σήμερα: εκεί που τα κόμικς κατέκλυσαν τον κόσμο των εικόνων, τον κόσμο της φαντασίας μας. Μια φαντασμαγορία, ιστορικά τεκμηριωμένη, φιλοδοξήσαμε να είναι αυτό το βιβλίο.
Ο Λευτέρης Ταρλαντέζος, έχοντας στην κατοχή έναν αριθμό φυλλαδίων κόμικς, κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες, με αναρίθμητα ταξίδια στο διαδίκτυο, με την πείρα του από άρθρα και ρεπορτάζ σε περιοδικά και εφημερίδες, ξεκίνησε αυτό το ταξίδι της ταξινόμησης και της ιστορικής αποτίμησης μιας Τέχνης και σας το παραδίδουμε, συμβολή μας στην εντόπια φτωχή, αν και όχι ασήμαντη, βιβλιογραφία του είδους.
Σε μια Παγκόσμια Ιστορία της Τέχνης, της όποιας Τέχνης, σπάνια περιλαμβάνεται η σύγχρονη Ελλάδα. Είτε επειδή η συμβολή της είναι τόσο μικρή που χάνεται είτε από λόγους εντοπιότητας τη θεωρούμε τόσο μεγάλη που της ανήκει ένας ολόκληρος τόμος. Και της ανήκει, αφού είναι η δική μας Ιστορία. Αυτός ο τόμος θα είναι ο δεύτερος που θα ακολουθήσει σύντομα.
0 εκδότης και ο συγγραφέας θέλουν να ευχαριστήσουν εδώ τον Θοδωρή Ταρλαντέζο που έκανε τη σελιδοποίηση του βιβλίου και όχι μόνο, κομίστας και γνώστης καλός του θέματος μας. Τέλος σημειώνουμε πως οι εκδόσεις Αιγόκερως, ειδικευμένες στο κινηματογραφικό βιβλίο, εγκαινιάζουν μ' αυτό το βιβλίο μια σειρά μελετών πάνω στο κόμικς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου