Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

RENE GOSCINNY ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΑΣ

Ο Rene Goscinny είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς στον κόσμο. Μόνον από τις περιπέτειες του Αστερίξ, που έχουν μεταφραστεί σε 77 γλώσσες και διαλέκτους, έχουν πωλη¬θεί γύρω στα 300 εκατομμύρια άλμπουμ.
Ο Rene Goscinny ήταν ένας άνθρωπος που προκαλούσε πάντα γέλιο. Με τα κείμενα του, με τα λόγια του. Ωστόσο, δεν ήταν ένας γελωτοποιός με τη συνηθισμένη έννοια του όρου. Πάντα κομψός, με μια ακατανίκητη δημιουργικότητα, ήταν ευγενής και, ταυτόχρονα, πολύ εσωστρεφής.
Ο Rene Goscinny έκανε πολλές τρέλες κι ύστερα, γύρω στα 40, έγινε ένας ολοκληρωμένος δημιουργός και, τελικά, ένας άνθρωπος που γνώριζε την ευτυχία (η γυναίκα του, η κόρη του). Ύστερα, υπερβολικά γρήγορα, όπω τα μπαλόνια που του άρεσε να σημαδεύει στα πανηγύρια, έσκασε η καρδιά του. Πέθανε στα 51 του, στις 5 Νοεμβρίου 1977.
Εξασκώντας μια τέχνη σπάνια , χωρίς κακία, χωρίς χυδαιότητα, γεμάτη ελαφρότητα και ακρίβεια, ο Rene Goscinny υπήρξε ένας παραγωγικότατος σεναριογράφος κόμικς (Αστερίξ με τον Albert Uderzo, Ιζνογκοϋντ με τον Jean Tabary, Λούκυ Λουκ με τον Morris και δεκάδες ακόμη αφηγήματα που παρου¬σιάζονται εδώ), τηλεόρασης και κινηματογράφου, αλλά κι ένας συγγραφέας με μαγική πέννα (Ο Μικρός Νικόλας, με τον Sempe).
Το 1959 υπήρξε επίσης συνιδρυτής (μαζί με τους J.M. Charlier και Α. Uderzo) του περιοδικού Pilole, από το οποίο γεννήθηκε το κόμικς που διαβάζουμε σήμερα. Από την Bretecher στον Bilal, περνώντας από τους Gotlib, Cabu, Tardi, Mezieres, Druillet, Fred, Lob, Giraud, Christin, Petillon, Reiser...
Είναι η τροχιά ενός τζέντλεμαν σεμνού, αστείου, εύθραυστου και μυστηριώδη που μας αφηγούνται η Anne Goscinny, ο Guy Vidal και ο Patrick Gaumer.
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Anne Goscinny, η μοναχοκόρη του Rene Goscinny, Guy Vidal, συνεργάτης από το 1963, φίλος και διάδοχος του Rene Goscinny στην αρχισυνταξία του Pilole, Patrick Gaumer, ειδικός στην 9η τέχνη, συνδημιουργός του Dictionnaire Larousse de la BD.
TON ΠΡΟΛΟΓΟ ΕΓΡΑΨΕ
Ο Pierre Tchernia: Χωρίς αμφιβολία, ο κοντινότερος συνεργός του στο χαμόγελο...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου