Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Βρισκόμαστε σε κάποιο προάστιο του Seattle, κάποιο καλοκαίρι στα μέσα της δεκαετίας των 70s. Μία  παράξενη αφροδίσια ασθένεια γνωστή ως "Η πανούκλα των εφήβων" χτυπάει τις νεαρές ηλικίες πάνω στην αυγή της σεξουαλικής τους αφύπνισης. Η ασθένεια μεταδίδεται γοργά, προκαλώντας ποικίλες σωματικές μεταλλάξεις, απο την πιο ασήμαντη μέχρι την πιο αποκρουστική. Όλο και περισσότεροι έφηβοι πέφτουν θύματά της, με αποτέλεσμα να καταλήγουν απόβλητοι της κοινωνίας.Η ιστορία ακολουθεί 4 μαθητές του τοπικού σχολείου, τον Keith, την Chris, τον Rob και την Eliza, που γνωρίζουν τη φρίκη της ιδιόμορφης αυτής πανούκλας, και προσπαθούν, ο καθένας με τον τρόπο του, να αποδεχτούν και να έρθουν αντιμέτωποι με την κατάστασή τους. Σε όλο, όμως, αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, έρχεται να προστεθεί και μια σειρά φόνων, και τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.

 Για όσους ασχολούνται με τα comics, το graphic novel Black Hole του Charles Burns αποτελεί, εκτός απο έναν απο τους πιο αναγνωρίσιμους και καταξιωμένους τίτλους του ιδιώματος της τελευταίας 20ετίας, ένα ορόσημο στην ιστορία της 9ης τέχνης γενικότερα. Ένα αξιοθαύμαστο πόνημα ενός απο τους ποιοτικότερους καλλιτέχνες που έχουν καταπιαστεί ποτέ με το είδος.

Τρομακτικό, βαθύτατα εσωτερικό και φιλοσοφημένο, το εξαιρετικό έργο του Charles Burns είναι αδύνατον να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Κι αυτό επειδή παίζει, ίσως με μία σαδιστική χαρά, με τις φοβίες, τις ανασφάλειες και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που όλοι έχουμε βιώσει, ή βιώναμε κατ'εξακολούθηση, στην δύσκολη περίοδο της εφηβείας. Επειδή έχει συλλάβει στο ακέραιο την ψυχολογία και την ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων του, και, συμπερασματικά, όλων των νεαρών παιδιών που προσπαθούν να βγούν εκεί έξω και να κατανοήσουν τη ζωή και τον εαυτό τους. Ο Burns όμως προχωράει ένα βήμα παραπάνω. Δεν κατανοεί απλώς, αλλά βουτάει μέσα στο μυαλό των εφήβων και εξερευνεί τις βαθύτερες πτυχές του. Γι'αυτό και η Μαύρη Τρύπα είναι τόσο αληθινή. Και τόσο τρομακτική. Και τόσο υπέροχη.

(Η "Μαύρη Τρύπα" έχει τιμηθεί με τα, σημαντικότατα για τα comics, Harvey, Eisner και Ignatz Awards.)




Συγγραφέας : Charles Burns
Σχεδιαστής : Charles Burns
Τίτλος : ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
Εκδόσεις : Zoobus Publications (2009)
Μετάφραση : Κωστής Αλεξανδρόπουλος, Σπύρος Γιαννακόπουλος


Links :
παρουσίαση στο comicdom.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου