Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΒΡΟΜΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ


Τα Βρόμικα Κόμικς ή Οι Βίβλοι της Τιχουάνα, ερωτικά και χιουμοριστικά κόμικς που εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στην κρίση του 1929, παρουσιάζονται στην ανθολογία αυτή μέσα από 34 ιστορίες.

Πολιτικοί ηγέτες, ηθοποιοί του Χόλλυγουντ, χάρτινοι ήρωες των κόμικς και πρόσωπα-σύμβολα για τον αμερικανικό λαό, κανείς δεν γλίτωνε από το βρόμικο πνεύμα και την ασεβή χυδαιότητα αυτών των φυλλαδίων που παράγονταν παράνομα και πουλιούνταν λαθραία σε όλη τη χώρα. Από τον Ντόναλντ Ντάκ στον Στάλιν και τον Μουσσολίνι, από τον Ταρζάν στην Γκρέτα Γκάρμπο, τους Μάρξ Μπράδερς, τον Κάρυ Γκράντ, τον Χοντρό και τον Λιγνό, όλη η κοινωνία γινόταν έτσι αντικείμενο χλευασμού. Γραμμένα με εύθυμη διάθεση και χωρίς πολλή σκέψη, συχνά πρόχειρα σχεδιασμένα, τα Βρόμικα κόμικς ή οι Βίβλοι της Τιχουάνα συνιστούν σημείο αναφοράς στα ερωτικά κόμικς.

«Εκτός από το να βλέπουμε το σεξ σαν μια θεία ένωση απ’όπου εκπορεύεται ο έρωτας, το σεξ μπορεί να ιδωθεί και ως κάτι τραγελαφικό και κωμικό. Απ’αυτή την οπτική, οι Βίβλοι της Τιχουάνα έχουν ένα γοητευτικό, αβλαβές ατίθασο πνεύμα που φανερώνει μια κρυφή πλευρά της εποχής τους.»

-ROY LICHTENSTEIN

«Οι Βίβλοι της Τιχουάνα ήταν για την εποχή τους τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια του σεξ. Μέσα από τα ψυχαγωγικά και ευκολοδιάβαστα καρέ τους, οι Μπήβις και οι Μπάτχεντ του παρελθόντος μπορούσαν να μάθουν ανώδυνα τί να βάλουν που και πού και πώς να το κουνήσουν από τη στιγμή που το έβαλαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιβλιαράκια αυτά διέδωσαν το συγκλονιστικό νέο πως οι γυναίκες στ’αλήθεια απολάμβαναν το σεξ και πως ακόμα και χοντροί σαν τον Ολιβερ Χάρντυ μπορούσαν να είναι σέξυ. [...] Αυτά τα χαριτωμένα βιβλιαράκια έχουν μια απελευθερωτικά πολύμορφη διαστροφή. Απεικονίζουν έναν εύθυμο πριαπικό κόσμο όπου ο ερωτικός πόθος υπερνικά τα πάντα, ακόμη και το κακό σχέδιο, την κακή σύνταξη, τα κακά αστεία και την κακή εκτύπωση.

-ART SPIEGELMAN

«Οι Βίβλοι της Τιχουάνα δεν έχουν το ταίρι τους στη φευγάτη ασέβεια, τη σάτιρα και τον κοινωνικό σχολιασμό. Εκθέτουν την ψεύτικη αγνότητα του επίσημου Χόλλυγουντ ενώ διαπράττουν το ύψιστο αμάρτημα να παρουσιάζουν το σεξ σαν κάτι ωραίο και διασκεδαστικό».

-IRA GLASER, συγγραφέας του Visions of Liberty



«Είδα για πρώτη φορά μια Βίβλο της Τιχουάνα όταν ήμουν μικρός, και έκτοτε πιστεύω ότι αυτά τα μικρά κόμικς αποτελούν την πεμπτουσία της πορνογραφίας – είναι βρόμικα, αντικοινωνικά, αστεία, σχεδόν ψυχωτικά. Φοβερό είδος τέχνης!»

- O’ROURKE, συγγραφέας του All the Trouble in the World





Συγγραφέας(είς) : ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
Γλώσσα Πρωτοτύπου : ΑΓΓΛΙΚΑ
Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2012
Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2012
Σχήμα βιβλίου : 165x120 χιλ.
Τύπος βιβλιοδεσίας : ΜΑΛΑΚΗ
Αριθμός σελίδων : 368
ISBN : 9789605050511








Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Οι Μπητ - Η ιστορία τους εικονογραφημένη

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες γραμμές κι αν γραφτούν, όσα ερωτήματα κι αν απαντηθούν, η Μπητ Γενιά θα συνεχίζει να ελκύει το συλλογικό μας ασυνείδητο. Πλήθος καλλιτεχνών και αναγνωστών θα ανακαλύπτουν την Μπητ ιδεολογία, θα εντρυφούν σ' αυτήν, θα γαλουχούνται και θα μπολιάζονται από μια γόνιμη τρέλα για ζωή. Υποδεχθείτε, λοιπόν, μια κόμικ καλλιτεχνική παραγωγή που αιχμαλωτίζει το θαύμα της Γενιάς των Μπητ, αποκαλύπτοντας μια οπτική και αφηγηματική ερμηνεία φρέσκια και οξυδερκή.

Ο Χάρβεϋ Πέκαρ σκιαγραφεί περίπλοκα και αυτοσχεδιαστικά -με τρόπο όπως ο ρυθμός της Τζαζ- τις ψηφίδες και τα θραύσματα της Μπητ Γενιάς και την αδιάκοπη κίνηση των πρωταγωνιστών της. Ξετυλίγει ιστορίες μέσα από τις λέξεις, για τη ζωή των Κέρουακ, Γκίνσμπεργκ, Μπάρροουζ, και εξερευνά την πορεία ενός κόσμου που έχασε το κέντρο του, γυρνώντας την πλάτη στο Αμερικάνικο Όνειρο και βρήκε έκφραση αντιτάσσοντας έναν αντιδραστικό και ακραίο τρόπο δημιουργίας και διαβίωσης.

Ο Εντ Πίσκορ μέσα από το σκίτσο του, ξεθάβει την πραγματικότητα και εικονογραφεί με εκφραστικό δυναμισμό την Σάγκα των Μπητ. Με το μαγικό του πενάκι αναδιήγειται οπτικά την ιχνηλάτηση - εξερεύνηση της ζωής μερικών από των πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων εκείνης της περιόδου. Εμπνέεται από τις ζωές τους -που άλλοτε σαν παρίες και άλλοτε σαν ηρωικές φιγούρες ξανανταμώνονται στις σελίδες του βιβλίου- και παραδίδει έναν καινούργιο, καίριο, εικονογραφημένο μύθο για το γρίφο της Μπητ Γενιάς.

Και ανάμεσα τους: πλήθος ποιημάτων, προσώπων, περιστατικών, με μια προσπάθεια κοινή. Τη συνεχή αναζήτηση μιας νέας θέσης στον κόσμο. Σε έναν κόσμο που διαλύεται, ανασυντάσσεται και προχωρά. Σε έναν κόσμο πραγματικό. Στον δικό μας κόσμο.



Χάρβεϋ Πέκαρ
μετάφραση: Νίκος Βλαντής
εικονογράφηση: Εντ Πίσκορ
επιμέλεια: Πωλ Μπούλε
Μαγικό Κουτί & Fata Morgana, 2012
208 σελ.