Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

EL ETERNAUTA: "Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ" ΤΟΜΟΣ 1

Σε μία αποκλειστική, σκληρόδετη έκδοση, έρχεται από τις εκδόσεις JEMMA PRESS το αριστούργημα των Hector German Oesterheld και Francisco Solano Lopez, EL ETERNAUTA.

Από το www.comicdom.gr:

Είναι περίεργο πράγμα οι αναμνήσεις… Γενικά, αποφεύγω να εμπιστεύομαι ακόμη και τις δικές μου, πόσο μάλλον αναμνήσεις άλλων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήμουν επιφυλακτικός απέναντι στο EL ETERNAUTA, παρά τους διθυράμβους που κατά καιρούς είχα ακούσει για αυτό, από ανθρώπους που είχαν διαβάσει μέρος του όταν πρωτοεκδόθηκε στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ‘80, σε βραχύβια περιοδικά όπως το ΣΚΑΘΑΡΙ. Οι αναμνήσεις αυτών των ανθρώπων έκαναν το ETERNAUTA ένα από τα συχνότερα μνημονευόμενα και πιο “καλτ” comics που έχουν εκδοθεί στην χώρα μας.

Το ETERNAUTA, βέβαια, είναι μια ιστορία πολύ παλαιότερη, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘50, στην Αργεντινή. Εκεί, οι δημιουργοί του ξεκίνησαν να υλοποιούν την ιδέα για ένα νέο comic επιστημονικής φαντασίας, που θα δημοσιευόταν σε συνέχειες με έντονες πολιτικές προεκτάσεις.

Σε ένα σπίτι, τέσσερις άντρες παίζουν ένα παιχνίδι με χαρτιά, την ώρα που μια πολύ παράξενη χιονόπτωση ξεκινά. Οτιδήποτε έρθει σε επαφή με τις νιφάδες του χιονιού πεθαίνει και έτσι οι άντρες μένουν αποκλεισμένοι σα ναυαγοί σε μια θάλασσα από θάνατο. Τί είναι, άραγε, αυτό που προκάλεσε τη χιονόπτωση και ποιες μυστηριώδεις δυνάμεις κρύβονται από πίσω; Και πως συνδέεται η ιστορία αυτή με έναν άντρα που ταξιδεύει μέσα στον χρόνο;

Ο ρυθμός της ιστορίας αλλά και ακόμη περισσότερο το artwork, θα θυμίσουν σε πολλούς comics που έχουν πρωτοδημοσιευτεί στην Αγγλία, κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και 1970, σε περιοδικά όπως το EAGLE και το 2000 AD και έχουν αναδημοσιευτεί στην Ελλάδα σε περιοδικά όπως το ΜΠΛΕΚ και το ΑΓΟΡΙ. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού ο Francisco Solano Lopez εκείνη την εποχή δούλευε κυρίως για διάφορα περιοδικά της Fleetway, σε διάφορες ιστορίες, μερικές από τις οποίες έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα. Αργότερα, συνεργάστηκε και με αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους, όπως η DARK HORSE και η FANTAGRAPHICS.

Η ιστορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και “κρατιέται” πολύ καλά, παρά τα χρόνια της. Συνεχείς σεναριακές ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ νέα στοιχεία παρατίθενται συνεχώς, αποκαλύπτοντας προοδευτικά, στον αναγνώστη, μια καλύτερη εικόνα του κόσμου που περιγράφει.

Φαίνεται πως η Jemma Press, κάθε χρόνο, λίγο πριν από το Comicdom Con, μας επιφυλάσσει μια υπέροχη έκδοση. Πέρυσι, είχαμε τις εντυπωσιακές ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΘΕΡ ΑΡΚΡΑΪΤ και φέτος το πολύ όμορφο και ιδιαίτερα προσεγμένο, ETERNAUTA. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην αναπαραγωγή των strips, ενώ υπάρχει και ένας χορταστικός πρόλογος του Γιάννη Κουκουλά, καθώς και κείμενα των δημιουργών.

Παρά τους αρχικούς δισταγμούς μου για το τι να περιμένω από ένα comic για το οποίο τόσα είχα ακούσει, είμαι μάλλον εντυπωσιασμένος. Τόσο η εξαιρετική έκδοση όσο και η ποιότητα του comic με κέρδισαν αμέσως και συνειδητοποίησα τους λόγους για τους οποίους το EL ETERNAUTA αποτέλεσε θρύλο για τους αναγνώστες μιας ολόκληρης γενιάς.




Writer: Hector German Oesterheld
Artrist: Francisco Solano Lopez
Μετάφραση: Ντίνα Σώτηρα
Lettering: Αγγελική Φασιλή
Επιμέλεια: Δημήτρης Αρβανίτης
Προλογίζει ο Γιάννης Κουκουλάς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου