Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Μακιαβέλι: Εικονογρφημένος οδηγός

Συχνά χρησιμοποιούμε τον όρο "μακιαβελικός" για να αναφερθούμε σε κάποιον που δεν έχει ενδοιασμούς προκειμένου να πετύχει τους στόχους του ή σε κάποιον που αρέσκεται στις ίντριγκες και τις μηχανορραφίες.

Ο "Ηγεμόνας" του Μακιαβέλι, που γράφτηκε πριν από 500 χρόνια, συνεχίζει έως τις μέρες μας να διχάζει και να προκαλεί συζητήσεις.
Είναι ένα εγχειρίδιο για επίδοξους δικτάτορες; Μια συνηγορία υπέρ του "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"; Ή, μήπως, μια πολύ πιο εμβριθής και περίπλοκη ανάλυση για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις μιας αποτελεσματικής και επιτυχημένης διακυβέρνησης;

Ο Μακιαβέλι υπηρέτησε πιστά τη Φλωρεντινή Δημοκρατία. Η αντίθεση του προς την εξουσία των Μεδίκων "πληρώθηκε" με παρατεταμένη εξορία, ακόμα και με βασανιστήρια. Από την άλλη, πρότυπο του για τον ιδανικό ηγεμόνα, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό μια αντιφατική φυσιογνωμία, γνωστή για τη σκληρότητα της και για τον κυνικό χαρακτήρα της, όπως ο Καίσαρ Βοργίας.

Το "Ανακαλύψτε τον Μακιαβέλι" καλύπτει τις ιδέες, τις απόψεις, άλλα και τον πολυτάραχο βίο αυτού του ιδιόμορφου ρεαλιστή, του οποίου ο αδιαμφισβήτητος αλλά και απροκατάληπτος πατριωτισμός υπήρξε το σταθερό υπόβαθρο για τη διατύπωση των συχνά ρηξικέλευθων για την εποχή του πολιτικών θεωριών του.

Μια διεισδυτική ματιά στη ζωή και το έργο μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες και εμβληματικές μορφές της ιταλικής Αναγέννησης.



Patrick Curry, Oscar Zarate
μετάφραση: Αλίκη Φιλίππου
εικονογράφηση: Edward Bettison
Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2011
176 σελ.
ISBN 978-960-469-972-8

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου