Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Μίλο Μανάρα - Αυτοπροσωπογραφία

«Όλα άρχισαν στα τοιχώματα μιας σπηλιάς.Το πρώτο επάγγελμα στον κόσμο για το οποίο διατηρούμε κάποια βεβαιότητα είναι του σκιτσογράφου, του σχεδιαστή. Θα μπορούσε να πει κανείς πως η φυλή μας ξεκίνησε τις δραστηριότητές της σχεδιάζοντας, με τον ίδιο τρόπο που τα μικρά παιδιά σχεδιάζουν για να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Μετά, τα πιο πολλά τα παρατάνε. Κάποια ωστόσο συνεχίζουν, και για καλή μου τύχη είμαι κι εγώ ένα απ’ αυτά».

Έτσι ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι, γεμάτο αναμνήσεις και οράματα, σκέψεις και εξομολογήσεις, συναντήσεις με σημαίνουσες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού, εικόνες και λέξεις, όπου ο Μίλο Μανάρα μάς μιλάει για τον εαυτό του. Για την τέχνη του και για τη ζωή του. Τα παιδικά και τα νεανικά του χρόνια, την αγάπη
του για το σχέδιο και τη συναρπαστική συνάντησή του με το κόμικ, την περίοδο των ερωτικών κόμικς τσέπης και τις πνευματικές ζυμώσεις τού 1968, τη φιλία του με τον Ούγκο Πρατ, τον «μαέστρο», και όσα έμαθε από αυτόν. Είναι η αφήγηση ενός δημιουργού θαυμαστού σε όλο τον κόσμο, κυρίως χάρη στη σχεδιαστική από-
δοση ενός γυναικείου κορμιού που καταγράφηκε στο συλλογικό φαντασιακό. Είναι επίσης μια ιστορία συνάντησης του κόμικ με τον κινηματογράφο, και πρώτα απ’ όλα με τον Φεντερίκο Φελίνι, με τον οποίο ο Μανάρα έφτιαξε ιστορίες και μοιράστηκε σχέδια και όνειρα. Είναι, τέλος, η ειλικρινής και ένθερμη εξομολόγηση ενός συγγραφέα που ξέρει να αφηγείται την εποχή του – μία αφήγηση που συνοδεύεται από σχέδια, σκίτσα, αφίσες και φωτογραφίες. Μια αυτοπροσωπογραφία προς τέρψιν του πνεύματος αλλά και των οφθαλμών.

«Ο δημιουργός μέσα από σύντομες περιεκτικές ιστορίες επαναφέρει τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Ο καλλιτέχνης αποκαλύπτει τον άνθρωπο κι ο άνθρωπος τον καλλιτέχνη, περιγράφοντας όχι μόνο τα γεγονότα αλλά και την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία τα βίωσε».
Coriere dele Alpi

«Από το βιβλίο αναδύεται ο χαρακτήρας του Μανάρα, ενός ανθρώπου και ενός καλλιτέχνη αποφασιστικά ελεύθερου που επέλεξε να χρησιμοποιήσει το ταλέντο του για να καταγράψει την εποχή μας».
Il Centro

«Αρκεί να αναφέρουμε το όνομα του Μίλο Μανάρα για να αναδυθεί ένας φανταστικός κόσμος όπου τα πάντα θυμίζουν τον αληθινό αλλά σε πολύ καλύτερη μορφή. Το βιβλίο του διαβάζεται σε διαφορετικά επίπεδα αφού ακολουθεί τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες».
Huff Post

Εκδόσεις: ΚΨΜ
Συγγραφέας Μίλο Μανάρα
Μετάφραση: Χρήστος Σιάφκος
Επιμέλεια: Μαρία Μαυροματάκη
ISBN 978-618-5691-01-1
Στοιχεία έκδοσης Χαρτόδετο, σχήμα 16x24 cm
Σελίδες 224
Ημερομηνία έκδοσης Ιούνιος 2022

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου