Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

SCHIZO

Ο ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ εγκαινιάζει με το βιβλίο του Ιβάν Μπρουνέτι SCHIZO μια νέα σειρά μεταφράσεων ξένων βιβλίων κόμικς στην Ελλάδα με τον συλλογικό τίτλο INK PRESS. Το SCHIZO αποτελεί μετάφραση του βιβλίου Misery Loves Comedy της Fantagraphics Books, το οποίο αναπαράγει τα τρία πρώτα τεύχη του βλάσφημου, μηδενιστικού περιοδικού Schizo που εκδόθηκαν την περίοδο 1995-1998, εμπλουτισμένα με πρόσθετο υλικό του Μπρουνέτι από διάφορες άλλες εκδόσεις.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει παρουσιαστεί μία πρωτοφανής άνθιση στην παγκόσμια σκηνή των κόμικς. Χάρη στη στήριξη ανεξάρτητων εκδοτικών οίκων, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Γαλλόφωνη Ευρώπη, πολλοί αξιόλογοι δημιουργοί απέκτησαν την ευκαιρία να διευρύνουν τη θεματολογία των κόμικς και να ανοίξουν νέους αισθητικούς δρόμους, παράγοντας βιβλία που μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα σε λογοτεχνικά έργα. Από αυτά τα βιβλία, δυστυχώς, πολύ λίγα έχουν βρει το δρόμο τους στην ελληνική αγορά. Αποσκοπώντας να καλύψουν μέρος αυτού του κενού, ο Ιλάν Μανουάχ και ο Χάρης Λαγκούσης, επιμελητές της σειράς και δημιουργοί κόμικς και οι ίδιοι, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ, επιλέγουν να φέρουν το ελληνικό κοινό σε επαφή με σημαντικά έργα από την παγκόσμια λογοτεχνία κόμικς.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση, ωστόσο, έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 10 Απριλίου στο vinyl microstore από τις 19:00, με κουβεντούλα και κρασάκι. Λίγο πιο νωρίς την ίδια μέρα (18:00 με 19:00), οι επιμελητές του βιβλίου, Χάρης Λαγκούσης και Ιλάν Μανουάχ, καθώς κι ένας ακόμα εκπρόσωπος του Κορμοράνου, θα αναλάβουν μία ώρα εκπομπής του διαδυκτιακού ραδιοσταθμού vm radio (http://www.vinylmicrostore.gr) να μιλήσουν για το SCHIZO, τα κόμικς, τον Κορμοράνο και τα μελλοντικά τους σχέδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

”Mια αίσθηση χιούμορ μαύρη σαν μελάνι…ένα νοσηρά αστείο, έντονα προσωπικό, ανένδοτα μηδενιστικό κόμικ.”
THE CHICAGO READER

“Τόσο καυστικό που δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Ο Μπρουνέτι είναι αξιοθαύμαστα φιλόδοξος, τόσο στη μισανθρωπία του όσο και στη γραφή του.”
SPIN

“Τίποτα περισσότερο από μια ασυνάρτητη και άναρχη επίθεση σε κάθε σύστημα αξιών, με τα ίδια μηνύματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά.”
THE COMICS JOURNAL

“Πέρα απ’ το να προβάλλουν τη χαρακτηριστική αυτοαπέχθεια και την αδυσώπητη κατάθλιψη του Ιβάν Μπρουνέτι, τα κόμικς αυτά δίνουν στον άτυχο αναγνώστη την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους τελευταίους νεκρικούς σπασμούς της πνευματικής υγείας του συγγραφέα, καθώς εκείνη αμφιταλαντεύεται μεταξύ ανηδονίας και schadenfreude.”
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ FANTAGRAPHICS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ιβάν Μπρουνέτι είναι ένας Αμερικάνος δημιουργός κόμικς που ζει και εργάζεται στο Σικάγο. Από το 1994 γράφει και σχεδιάζει το κόμικ Schizo, έναν ευφυή χείμαρρο καυστικής μισανθρωπίας, ανελέητης αυτοκριτικής, νοσηρού χιούμορ και βλάσφημης θεματολογίας, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα σχεδιαστικών στυλ, από το χαριτωμένο μέχρι το γκροτέσκο, και από το κολάζ έως το φωτορεαλισμό.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τέσσερα τεύχη του Schizo, καθώς και δύο συλλογές των ηθικά ασυγχώρητων χιουμοριστικών καρτούν του με τους τίτλους HAW! και HEE! Σχεδιάζει επίσης σποραδικά ένα στριπ για την CHICAGO READER και άλλες εναλλακτικές εβδομαδιαίες εφημερίδες. Έχει κάνει κόμικς και εικονογραφήσεις για τα περιοδικά SUNDAY MAGAZINE των NEW YORK TIMES, THE NEW YORKER, ENTERTAINMENT WEEKLY, TIME DIGITAL, SPIN, MOTHER JONES, FAST COMPANY, THE BAFFLER, THE COMICS JOURNAL, IN THESE TIMES, McSWEENEY’S, και (ανεξήγητα) για το SCOOBY-DOO.

Εργάζεται ως web designer και έχει διδάξει εικονογράφηση και κόμικς στο Κολέγιο Κολούμπια του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το 2005 επιμελήθηκε το THE CARTOONIST’S EYE, μία έκθεση της δουλειάς 75 σκιτσογράφων, για την Γκαλερί A+D του Κολεγίου Κολούμπια του Σικάγο. Η έκθεση ήταν μια πρώτη παρουσίαση του βιβλίου AN ANTHOLOGY OF GRAPHIC FICTION, CARTOONS, AND TRUE STORIES (Yale University Press, 2006), την οποία επιμελήθηκε. Το 2006, το τέταρτο τεύχος του Schizo κέρδισε το Βραβείο Ignatz Καλύτερου Κόμικ της Χρονιάς.

Τα κόμικς του έχουν μεταφραστεί στα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Τσέχικα, τα Ολλανδικά, τα Σουηδικά, και τώρα και στα Ελληνικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

Ο Ιλάν Μανουάχ είναι δημιουργός κόμικς και μουσικός. Τα τελευταία χρόνια εκδίδει τα βιβλία κόμικς του στο Βέλγιο, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Χάρης Λαγκούσης είναι δημιουργός κόμικς και σκηνοθέτης. Κόμικς του έχουν εκδοθεί σε ανθολογίες κόμικς στο Βέλγιο, όπου έχει συμμετάσχει και σε εκθέσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου