Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

ΑΒΑΝΑ - ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

"Γιατί ειδικά στην Κούβα;"
"Επειδή είναι μια χώρα ξεχωριστή, απαντούσα στους φίλους μου, που είτε με κατηγορούσαν πως είμαι ρομαντικός επαναστάτης, ή αθεράπευτα άρρωστος με το κουβανέζικο κιτς. "Επειδή αποσύρθηκε ο Φιντέλ Κάστρο, και ξεκινάει μια αλλαγή σε ένα από τα τελευταία προπύργια του σοσιαλισμού, την αιχμή του δόρατος στα πλευρά της Βόρειας Αμερικής". Εξάλλου και μόνο το όνομα ηχούσε στ΄ αυτιά μου γεμάτο υποσχέσεις. Για περιπέτεια. Για μακρινό ταξίδι. Για τζόγο. Για παρακμή. Αλλά αυτό το κρατούσα για τον εαυτό μου.
Ήθελα οπωσδήποτε ν αποκτήσω μια δική μου εικόνα για τη χώρα αυτή και τους ανθρώπους της. Είναι η κατάσταση πραγματικά τόσο άσχημη, όπως κάθε τόσο διαβάζουμε; Ή είναι η Κούβα τόσο γοητευτική, όσο μου την περιγράφουν οι φίλοι, που επιστρέφουν ενθουσιασμένοι από το ταξίδι; Και πως είναι πραγματικά η κατάσταση εκεί μετά την αποχώρηση του Κάστρο;
Ένας άλλος λόγος που ήθελα να πάω σ αυτό το νησί ήταν για να προετοιμάσω ένα καινούργιο βιβλίο με μια βιογραφία. Να αναζητήσω τα σημεία της επανάστασης, και να αντιληφθώ τον χώρο, που βρίσκεται μέσα στις φωτογραφικά αποτυπωμένες εικόνες των ημερών αυτών.
Για κάμποσους μήνες προετοιμάστηκα σιγά, σιγά, έκανα μαθήματα ισπανικών, διάβασα στοίβες βιβλία σχετικά με την ιστορία της Κούβας, έπιασα επαφή με την πολύ φιλική πρεσβεία της Κούβας στο Βερολίνο, κουβέντιασα με εξόριστους Κουβανούς, μάζεψα διευθύνσεις και τέλος γνώρισα ανθρώπους, που οι φίλοι τους με κάλεσαν στην Αβάνα.
Ξεκίνησα τον Μάρτιο του 2008: Μ ένα κεφάλι γεμάτο σχέδια και ερωτήσεις ανέβηκα στο αεροπλάνο. Είχα μπροστά μου τέσσερις βδομάδες στην Κούβα.
Ο Ράινχαρτ Κλάιστ μαζεύει τις εντυπώσεις του και τα όσα έζησε στο ταξίδι του στην Κούβα, σε αυθόρμητα σκίτσα, κεφάτες εικόνες και ζωντανά κόμικ. Φτιάχνει έτσι ένα μοναδικό και πολύ προσωπικό ταξιδιωτικό ημερολόγιο.

Τον Μάρτιο του 2008 ο Ράινχαρτ Κλάιστ βρέθηκε στην Κούβα για τέσσερις βδομάδες. Εκεί κατέγραψε σε σκίτσα τους ανθρώπους, τα κτίρια, τα αυτοκίνητα, τις παραλίες, τη ζωή στην Κούβα, ότι έβλεπε και ένιωθε βρισκόμενος σε μία χώρα για την οποία, όπως πολλοί από μας, τρέφει ρομαντικές ιδέες. Σκοπός ήταν να αποτυπώσει όσα έβλεπε χωρίς να καταλήξει να φτιάξει κάποιον τουριστικό οδηγό ή μανιφέστο υπέρ της κομμουνιστικής επαναστάσης.

Το βιβλίο ναι μεν είναι σε μορφή κόμικ, αλλά περιέχει και πολλά σκίτσα όσων έβλεπε στην Αβάνα (αντί να βάλει φωτογραφίες στο βιβλίο χρησιμοποιεί τα σκίτσα του). Οπότε όσοι ενδιαφέρονται για το βιβλίο ας του ρίξουν μια ματιά πρώτα για να σιγουρευτούν πως τους ικανοποιεί το αποτέλεσμα.

Δημιουργός: Reinhard Kleist
Πρωτότυπος τίτλος: Eine Kubanische Reise
Μετάφραση : Αντώνης Μπίκος
Κυκλοφορία: Φεβρουάριος 2009
Κυκλοφορία πρωτότυπου: 2008
Εκδοτική: Γνώση
Σελίδες: 108
Σχήμα : 17,50 x 25
Στοιχεία έκδοσης: Σκληρό εξώφυλλο
Χρώμα: Έγχρωμο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου