Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ο Ύπνος του Τέρατος

"Είμαι 10 ημερών, θυμάμαι... Η τρομερή έκρηξη που ξεσκίζει το νυχτερινό ουρανό και κάνει να βρέχει στο νοσοκομείο δεν είναι ούτε βολή όλμου, ούτε βολή κανονιού, ούτε καμία βόμβα... Είναι ένα απο τα αστραπόβροντα της πρώτης μου καταιγίδας. Ένα ξέσπασμα οργής του ουρανού που με καθησυχάζει. Αρκετά πιο εντυπωσιακό απο τα πυρά των ανθρώπων... Γιατί είμαι ένα ορφανό δέκα ημερών, ευτυχισμένο που νιώθει τη φύση πιο δυνατή απο αυτούς. Την ίδια εκείνη μέρα, η.10, μια νοσοκόμα τοποθετεί ένα πακέτο στο μεγάλο κρεβάτι, ανάμεσα στον Αμίρ και σε μένα. Αυτό το πακέτο, μόλις μερικών ωρών ζωής ονομάζεται Λέιλα Μίρκοβιτς. Για πρώτη φορά, νά'μαστε μαζεμένοι και οι τρείς μαζί. Τα κεφάλια μας σφηνωμένα το ένα πλάι στο άλλο και τα κορμιά μας τεντωμένα σαν τα κλωνάρια ενός αστεριού... Πιάνω να ακούω θορύβους της ζωής μας. Είμαι ο μεγαλύτερος, με ηλικία 10 ημερών, το ευτυχισμένο ορφανό που αγαπά τη Λέιλα, που αγαπά τον Αμίρ και που αγαπά υο θόρυβο του οργισμένου ουρανού".

Ο Ύπνος του Τέρατος (Le sommeil du monstre) είναι το πρώτο μέρος της Τετραλογίας του Τέρατος (Tétralogie du Monstre) του μεγάλου γιουγκοσλάβου κομίστα Enki Bilal. Κυκλοφόρησε το 1998, με την τετραλογία να ολοκληρώνεται το 2007 με την έκδοση του Τέσσερα? (Quatre?).

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω απο 3 ανθρώπους, τον Nάικ, τον Αμίρ και τη Λέιλα, που τους συνδέουν στενοί δεσμοί απο τα παιδικά τους χρόνια σε ορφανοτροφείο του Sarajevo, την εποχή του Γιουγκοσλαβικού πολέμου. Ο Nάικ Χάτζφελντ λοιπόν, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας, διαθέτει το χάρισμα (?) της υπερτροφικής μνήμης, και προσπαθεί να φτάσει στο σημείο να θυμηθεί τα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής του. Μέχρι τώρα πάντως, έχει επαναφέρει στην εκπληκτική του μνήμη τον όρκο που έδωσε στον εαυτό του, μόλις 18 ημερών, to 1993, να ξαναβρεί και να προστατεύει πάντα τον Αμίρ και τη Λέιλα, τους οποίους η μοίρα απομάκρυνε απο κοντά του.
 
Το έτος είναι πλέον 2023. Ο Nάικ είναι 33 χρονών, και η σύγχρονη πραγματικότητα συνταράσσεται απο το ξέσπασμα μιας νεο-σκοταδιστικής θρησκευτικής αποκάλυψης. Τα δημοκρατικά κράτη, υπο την απειλή του ριζοσπαστικού μονοθεϊστικού κινήματος που ονομάζεται Σκοταδιστικό Τάγμα, εμπλέκονται σε ένα χορό βίαιης παγκοσμιοποίησης και τρομοκρατίας, ενορχηστρωμένο απο τον μυστηριώδη δόκτορα Optus Warhole. Ο Warhole, που αυτοαποκαλείται "Η ενσάρκωση του ύψιστου κακού", θέλει να δεί την παγκόσμια σκέψη, την επιστήμη, και γενικότερα τον πολιτισμό να αφανίζονται. Σ'αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, ο Nάικ αγωνίζεται να εκπληρώσει τον όρκο του, να προστατεύσει τη μύτη του, που έχει την τάση να σπάει βίαια, και να τιθασεύσει τις ανεξερεύνητες δυνατότητες της μνήμης του.



Σενάριο : Enki Bilal
Σχέδιο :
Enki Bilal
Εκδόσεις : ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ (2000)
Μετάφραση : Μαρία Ανδρεαδάκη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου