Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Πέθανε ο Moebius

Την τελευταία του πνοή μετά από μακρά ασθένεια άφησε ο Γάλλος σχεδιαστής κόμικς Ζαν Ζιρό, γνωστός και ως Moebius και Gir

Ο Γάλλος σχεδιαστής και σεναριογράφος κόμικς Ζαν Ζιρό, επίσης γνωστός με τα ψευδώνυμα Moebius και Gir, και πατέρας του υπολοχαγού Μπλούμπερι, πέθανε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, μετά από μακρά ασθένεια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια από συνεργατριές του.


Ο Ζαν Ανρι Γκαστόν Ζιρό, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, θα γινόταν 74 ετών τον Μάιο.

"Πέθανε σήμερα το πρωί μετά από μακρά ασθένεια", δήλωσε μια φίλης της οικογένειας που επίσης εργάζεται στις εκδόσεις Moebius Production Jean Giraud.

Αφού πέρασε τα νεανικά του χρόνια σχεδιάζοντας καουμπόηδες και Ινδιάνους και σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, ο Ζαν Ζιρό, γεννημένος στις 8 Μαΐου του 1938 στο Νοζάν Σιρ Μαρν κοντά στο Παρίσι, άρχισε να δημοσιεύει στα 18 του τα πρώτα του σχέδια για τη διαφήμιση και τη μόδα, πριν συνεργαστεί με τα "εικονογραφημένα" όπως το "Fripounet et Marisette".

Επιστρέφοντας από τον πόλεμο της Αλγερίας, δημοσίευσε μια σειρά γουέστερν στο περιοδικό "Spirou", μετά στο "Pilote" και στη συνέχεια ξεκινά τις περιπέτειες του Μπλούμπερι του υπολοχαγού που θα του εξασφαλίσει τη φήμη του.

Για να υπογράψει τις εικονογραφήσεις μια σειράς περιοδικών και βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, στα τέλη της δεκαετίας του '60, θα δημιουργήσει το ψευδώνυμο Moebius, που δανείστηκε από έναν Γερμανό μαθηματικό. Θα δημοσιεύσει με το ψευδώνυμο αυτό τις σειρές Arzach και Incal

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Moebius συνεργάστηκε με τα πιο διάσημα περιοδικά κόμικς, εκτός από εκείνα που ήδη αναφέρθηκαν, με τα "Hara Kiri" και "Echo de Savanes" στη Γαλλία. Εργάστηκε επίσης με Ιάπωνες καλλιτέχνες και εικονογράφησε, πράγμα σπάνιο για ένα Ευρωπαίο, μια ιστορία του Silver Surfer, σε συνεργασία με τον Αμερικλανό Σταν Λι.

Το 2010, το ίδρυμα Καρτιέ για τη Σύγχρονη Τέχνη, στο Παρίσι, του αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.

πηγή: news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου