Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ζοζεφίν Μπέηκερ

«Φίλοι μου, δε σας λέω ψέματα, το ξέρετε: έμπαινα σε παλάτια με βασίλισσες και βασιλιάδες, έμπαινα σε σπίτια προέδρων... και δεν μπορούσα να μπω σ’ ένα οποιοδήποτε αμερικάνικο ξενοδοχείο και να ζητήσω έναν καφέ. Κι αυτό μ’ έκανε έξαλλη».

από την ομιλία της Ζοζεφίν Μπέηκερ στην Πορεία
προς την Ουάσινγκτον, 28 Αυγούστου 1963

H Ζοζεφίν Μπέηκερ ήταν δεκαεννιά χρονών όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, το 1925. Μέσα σε μια νύχτα, είχε γίνει το ίνδαλμα της Ξέφρενης Δεκαετίας του Είκοσι, μαγεύοντας τον Πικάσο, τον Κοκτώ, τον Λε Κορμπυζιέ, τον Σιμενόν. Μέσα στην απελευθερωμένη δεκαετία του 1930, η Ζοζεφίν έγινε η πρώτη μαύρη σταρ της παγκόσμιας σκηνής, από το Λονδίνο μέχρι τη Βιέννη, και από την Αλεξάνδρεια μέχρι το Μπουένος Άιρες. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη συμμετοχή της στη Γαλλική Αντίσταση, η Ζοζεφίν τάχθηκε στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, πολεμώντας δημόσια όλους τους ιδιωτικούς εξευτελισμούς που είχε επί τόσον πολύ καιρό. Δίνοντας πρώτη το παράδειγμα, μέσα στη δεκαετία του 1950 υιοθέτησε δώδεκα ορφανά απ’ όλες τις φυλές του κόσμου, κι έφτιαξε τη δική της Φυλή του Ουράνιου Τόξου. Θύμα του ρατσισμού η ίδια, σε όλη της τη ζωή, πέθανε τραγουδώντας πάντα για την αγάπη και την ελευθερία.

Η ΚΑΤΕΛ ΜΥΛΕΡ είναι πολυβραβευμένη κομίστα και εικονογράφος. Μαζί με τον Κριστιάν ντε Μετέ έγραψε το Le Sang des Valentines, που πήρε το πρώτο βραβείο κοινού στην Ανγκουλέμ το 2005. Είναι επίσης (μαζί με τη Βερονίκ Γκρισώ) δημιουργός της Lucia και εικονογράφος της Marion, ενός κόμικ για παιδιά, γραμμένου από τη Φανύ Ζολί. Στα βιβλία της πρωταγωνιστούν μονίμως γυναίκες, μεγάλες και μικρές –ανάμεσά τους η τραγουδίστρια Εντίτ Πιάφ, οι ηθοποιοί Μιρέιγ Μπαλέν και Μυλέν Μπαλέν, και η συγγραφέας Μπενουά Γκρουτ. Μαζί με τον Ζοσέ-Λουί Μποκέ δημιούργησε δυο σπουδαία βιογραφικά κόμικς, την Κικί του Μονπαρνάς και την Ολυμπία ντε Γκουζ.
Ο ΖΟΣΕ-ΛΟΥΙ ΜΠΟΚΕ είναι μυθιστοριογράφος. Άρχισε να γράφει κόμικς στις σελίδες του Metal Hurlant, και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Σερζ Κλερ, ο Αρνό, ο Μαξ, ο Φιλίπ Μπερτέ, ο Φρανσίς Βαλέ, ο Αντρέας Ζέφφ, ο Στανισλάς και ο Στηβ Κυζόρ. Έχει γράψει μονογραφίες για τον Ανρί-Ζωρζ Κλουζώ, τον Ζωρζ Λωτνέρ, τον Αντρέ Φρανκέν και τον Ρενέ Γκοσινί. Από το 2008, ο Ζοσέ-Λουί Μποκέ διευθύνει τη σειρά Aire Libre για τις εκδόσεις Dupuis.

Συγγραφείς: Jose-Louis Bocquet
Εκδότης: Γνώση
Μετάφραση: Άγγελος Δόξας
Εικονογράφηση: Catel
Σελίδες: 578
Ημ. Έκδοσης: 2018


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου