Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

300

Σε αυτό το άλμπουμ ο Frank Miller καταπιάνεται με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα, μας διηγείται την ιστορία του Λεωνίδα με τους τριακόσιους συντρόφους του και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις δυνάμεις των Περσών στο στενό των Θερμοπυλών.
Ο Frank Miller μας είναι περισσότερος γνωστός για τις εξαιρετικές ιστορίες του από την «Αμαρτωλή Πόλη». Στο συγκεκριμένο άλμπουμ που παρουσιάζουμε, έχουμε μία παρόμοια περίπτωση άγριας μυθοπλασίας, όχι όμως προϊόν της φαντασίας του δημιουργού, αλλά βασισμένη, βασικά, στα ιστορικά γεγονότα της γνωστής μάχης.
Δεν είναι μόνο η περιγραφή της μάχης, ώστε να πει κανείς ότι αποτελεί απλά μία πολεμική διήγηση. Ο Frank Miller ξεκινώντας λίγο πιο πίσω χρονικά, προσπαθεί να πληροφορήσει για το ιστορικό προφίλ του ηγέτη-πολεμιστή Λεωνίδα. Παράλληλα εξετάζεται και η πλευρά των Περσών αποκαλύπτοντας μας την σκληρότητα του χαρακτήρα του βασιλιά Ξέρξη. Φυσικά από την διήγηση δεν λείπει και ο Εφιάλτης, με τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη της μάχης.
Μιλώντας τώρα για το καλλιτεχνικό κομμάτι του άλμπουμ και όχι το ιστορικό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεδιπλώνεις μία-μία τις σελίδες του, σου δίνεται άμεσα η εντύπωση ότι πρόκειται για σχέδια του Miller.
Σκληρό σκίτσο, κοφτές γραμμές, πρόσωπα που με τα σπινθηροβόλα βλέμματα τους μας μεταδίδουν την ένταση της στιγμής.
Τα έντονα «κοντράστα» μπορεί εν μέρει να «μαλακώνουν» με το εξαίρετο χρώμα του Lynn Varley, αλλά όχι και τόσο ώστε το συγκεκριμένο άλμπουμ να αποτελέσει ένα «γλυκερό» δείγμα του είδους. Επίσης όπως μας έχει συνηθίσει ο Miller, μας χαρίζει μεγάλα (πολλές φορές ολοσέλιδα καρέ), που εύκολα κάποιος θα τα χαρακτήριζε μικρούς πίνακες ζωγραφικής, στα οποία το μάτι του αναγνώστη «κολλάει».
Στην εισαγωγή κάθε κεφαλαίου υπάρχουν τιτλοφόρα ολοσέλιδα, τα οποία λειτουργικά επιτελούν το ρόλο τους ως εισαγωγή για το κεφάλαιο που θα ακολουθήσει, αλλά και σε αισθητικό επίπεδο μας αποκαλύπτουν το ταλέντο του δημιουργού.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ύπαρξη του δυναμώνει αυτό που λέγεται ο «αδαμάντινος κόσμος των κόμικς» και με τον δικό του τρόπο βοηθά στην εξάπλωση του αριθμού των φίλων της 9ης τέχνης..


Σενάριο-Σχέδιο: Frank Miller
Χρώμα: Lynn Varley
Εκδόσεις: ΜΑΜΟΥΘ COMIX



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου