Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2008

Maus ΙΙ Η ιστορία κάποιου που επέζησε: Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματά μου

Στον πρώτο τόμο του Μάους, που χαρακτηρίστηκε "ήρεμος θρίαμβος" και "θηριωδώς συγκινητικό έργο τέχνης", ο Άρτ Σπίγκελμαν σύστησε στο αναγνωστικό κοινό τον Βλάντεκ Σπίγκελμαν, έναν Εβραίο επιζώντα της χιτλερικής Ευρώπης, και τον γιο του, έναν καρτουνίστα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον πατέρα του και με την ίδια την ιστορία. Η μορφή του έργου, το καρτούν, πετυχαίνει τέλεια να
αφαιρέσει και την παραμικρή εναπομείνασα αίσθηση οικειότητας με τα γεγονότα που περιγράφονται, προσεγγίζοντας με τον δικό του τρόπο το ανείπωτο μέσω του μικροσκοπικού.

Ο δεύτερος τόμος, με υπότιτλο "Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματά μου", μας μεταφέρει από το στρατόπεδο του Άουσβιτς στο θέρετρο των Κάτσκιλς. Γνήσια κωμικοτραγικός, επιτυγχάνει να αποδώσει ένα πραγματικά πολύπλοκο θέμα με μια ακρίβεια στη σκέψη πρωτοφανή για το είδος των κόμικς, αλλά και σπάνια για οποιοδήποτε άλλο καλλιτεχνικό μέσο. Το Μάους πλέκει μαζί δύο πολύ δυνατές ιστορίες: τη σπαρακτική ιστορία του Βλάντεκ που επιβίωσε παρ' όλες τις τρομακτικές αντιξοότητες, στην οποία αποτυπώνεται το παράδοξο της καθημερινής ζωής στα στρατόπεδα του θανάτου, και την περιγραφή της βασανιστικής σχέσης του ίδιου του συγγραφέα με τον γέρο πατέρα του. Από κάθε άποψη, πρόκειται για την απόλυτη ιστορία επιβίωσης -τόσο αυτών που βγήκαν ζωντανοί από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όσο και των παιδιών τους, τα οποία καλούνται με τη σειρά τους να βγουν ζωντανά από την αναμέτρηση με την ιστορία των επιζώντων γονιών τους.

Γλώσσα Ελληνικά
Μήνας Έκδοσης Ιούνιος
Έτος Έκδοσης 2008
Αριθμός Σελίδων 135
Εξώφυλλο Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις 23χ16
Συγγραφέας: Spiegelman Art
Εκδότης: Zoobus Publications

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου