Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Ο άνθρωπος της καρδιάς

Λίγα λόγια για τον δημιουργό...
Ο Γκιουνερί Ίτσογλου γεννήθηκε στην Σεβάστεια της Τουρκίας πριν από 43 χρόνια. Μαθήτευσε από μικρός δίπλα στον Ογούζ Αράλ, τον “μεγάλο” του τουρκικού κόμικς και ιδρυτή του περίφημου περιοδικού Girgir. Δούλεψε με τα περιοδικά Firt, Limon, και Lemanyak.
Το 1989 καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση για ένα σκίτσο του που θεωρήθηκε “προσβολή κατά του τουρκισμού”, αλλά αποφυλακίστηκε σύντομα χάρη σε γενική αμνηστία.
Σήμερα, γράφει και σχεδιάζει για το περιοδικό Leman.
Ο πιο γνωστός από τους χαρακτήρες του είναι ο Gonul Adami – ο Άνθρωπος της Καρδιάς, που παίζει νέι, λατρεύει την παραδοσιακή ανατολίτικη μουσική, τρέφει τηνψυχή τουμε την φιλοσοφία του Μεβλανά κι άλλων σοφών της Ανατολής, ζει με τις δικές του αρχές και αρνείται να προσαρμοστεί στην “πραγματικότητα”, διαλέγεται, όμως, με τον αντίπερα πόλο, το δυτικό φίλο του Ζαν – Πιέρ, ο οποίος τον προτρέπει να βρει προκοπή....
Στην Τουρκία έχουν κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ με κόμικς του.

Λίγα λόγια για το άλμπουμ....
Οι εκδόσεις ΚΨΜ ( http://www.kapsimi.gr ) είναι από τις εκδοτικές οι οποίες παρ' όλη την μικρή παρουσία τους στον χώρο των κόμικ άλμπουμς, μας ξαφνιάζουν επανειλημμένως και με ευχάριστο τρόπο. Οι επιλογές του συγκεκριμένου οίκου, από το συγκεκριμένο δημιουργικό σύμπαν, φέρνουν πολύ συχνά το κοινό “αντιμέτωπο” με έργα που μόνο στην φαντασία του θα μπορούσε να υπάρχει στα ελληνικά.
Ακριβώς έτσι συμβαίνει και με το άλμπουμ του Γκιουνερί Ίτσογλου.

Γιατί όμως το ελληνικό κοινό (τελικά...) νιώθει όμορφα από την ανάγνωση αυτού του άλμπουμ. Με τι έρχεται “αντιμέτωπο” στην κάθε σελίδα του ;
Το άλμπουμ είναι μία παράθεση σχολιασμών ανά σελίδα. Σχολιασμοί που επικεντρώνονται τόσο στην οικονομο-κοινωνική κατάσταση που διαμορφώνεται με το πέρασμα του χρόνου στην πατρίδα του δημιουργού, σχόλια πάνω στις επιρροές της Ανατολής από την Δύση και των ιδιαίτερων εικόνων που προκύπτουν από αυτή την επαφή.

Ο δημιουργός δεν αντιμετωπίζει μονομερώς αυτές τις αλλαγές, ούτε τις επιρροές που η Ανατολή δέχεται από την Δύση. Δεν αντιμετωπίζει δογματικά την μία ή την άλλη πραγματικότητα. Αντίθετα συνομιλεί μαζί τους και στα σκίτσα του εκφράζει τις απόψεις του.
Συνομιλεί σκεπτόμενος φωναχτά με έναν τρόπο εμφανώς εγκεφαλικό, από την μία, βάζοντας τον βασικό του ήρωα να ανατρέχει σε σουφιστείες (και όχι σοφιστείες...) παίρνοντας θέση για τα θέματα που ο δημιουργός βάζει στο επίκεντρο της σκέψης του.
Από την άλλη μέσω του εναλλακτικού και διαφορετικού τρόπου ζωής που επιλέγει για τον ήρωα, δρα, θα μπορούσαμε να πούμε, ακτιβιστικά, υπερασπιζόμενος αξίες, ιδανικά και εικόνες που αποπνέουν ένα ρομαντισμό και μία γοητεία που δεν μπορεί να συμπορευτεί με έννοιες όπως η (κατά δύση...) “ανάπτυξη”....

Ο ήρωας αντλεί δύναμη και ομορφιά από το παρόν, την στιγμή και την αίσθηση της στιγμής. Η καρδιά είναι αυτή που δείχνει τον δρόμο.
Η συλλογιστική του φαντάζει τις περισσότερες φορές ανεδαφική, εκνευρίζει τους ρεαλιστές της καθημερινότητας, αλλά από την άλλη, και κατά πολύ περίεργο τρόπο, αποστομώνει τους επικριτές του, ενώ οι σκέψεις του, ασκούν μία πρωτόγνωρη γοητεία σε πολλούς συνομιλητές του.

Ο Άνθρωπος της Καρδιάς είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει. Ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει την κάθε στιγμή, απολαμβάνοντας τις εικόνες και τους ήχους που τον περιβάλλουν. Σέβεται την κάθε ύπαρξη, την κάθε ιδέα, την κάθε παράδοση. Δεν απορρίπτει το νέο, χωρίς να σημαίνει όμως, ότι το αποδέχεται και αδιαπραγμάτευτα. Λάτρης των μικρών πραγμάτων που κρύβουν μεγάλες αλήθειες, αντιμετωπίζει με ποιητική διάθεση και λυρισμό τον κόσμο. Και πανω απ'όλα στις ρίμες του κρύβονται μικρές συνταγές ισορροπίας και εσωτερικής γαλήνης. Ο δρόμος που προτάσσει δεν είναι ο εύκολος. Μάλλον λόγω των συνθηκών είναι και ο δυσκολότερος, αλλά σίγουρα, είναι από τους πιο εσωτερικούς που έχουμε συναντήσει σε κόμικ άλμπουμς....

Γκιουνερί Ίτσογλου
Μετάφραση: Φραγκώ Καράογλαν
Σύμβουλος Έκδοσης: ΔημήτρηςΓκόβας.
Γλωσσική Επιμέλεια – Διορθώσεις: Μάριος Πρωτόπαπας
Εκδόσεις ΚΨΜ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου