Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Maus Ι Η ιστορία κάποιου που επέζησε: Ο πατέρας μου αιμορραγεί ιστορία

Το "Μάους" είναι η ιστορία του Βλάντεκ Σπίγκελμαν, ενός Εβραίου επιζώντα της χιτλερικής Ευρώπης, και του γιου του, ενός καρτουνίστα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την τρομακτική ιστορία του πατέρα του και με την ίδια την Ιστορία. Η μορφή του σχεδίου (οι Ναζί είναι γάτες, οι Εβραίοι ποντίκια) πετυχαίνει τέλεια να αφαιρέσει και την παραμικρή εναπομείνασα αίσθηση οικειότητας με τα γεγονότα που περιγράφονται, προσεγγίζοντας με τον δικό του τρόπο το ανείπωτο μέσω του μικροσκοπικού. Είναι, όπως σχολίασε η New York Times Book Review, "ένα αξιοθαύμαστο κατόρθωμα ντοκιμαντερίστικης λεπτομέρειας και λογοτεχνικής ζωντάνιας... ένα αποκαλυπτικό λογοτεχνικό γεγονός."

Κινούμενο ανάμεσα στην Πολωνία και το Πάρκο Ρέγκο, στη Νέα Υόρκη, το "Μάους" αφηγείται παράλληλα δυο πολύ δυνατές ιστορίες. Στην πρώτη, ο πατέρας του Σπίγκελμαν αφηγείται πώς επέζησαν ο ίδιος και η γυναίκα του στη χιτλερική Ευρώπη. Είναι μια διήγηση οδυνηρή, γεμάτη από αμέτρητες πινελιές θανάτου, απίθανες αποδράσεις και τον τρόμο της σύλληψης και της προδοσίας. Η δεύτερη αφορά την εξοντωτική σχέση του καρτουνίστα με τον ηλικιωμένο πατέρα του, καθώς προσπαθούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με μικρο-διαπληκτισμούς και σύντομες επισκέψεις, στο φόντο μιας ιστορίας που είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσουν να συμφιλιωθούν μαζί της. Από κάθε άποψη, παρακολουθούμε την ύστατη ιστορία ενός επιζώντα - καθώς και την ιστορία των παιδιών που κατά κάποιον τρόπο επιζούν των επιζώντων.

Το Α΄ μέρος του "Μάους" Βρίσκει τους γονείς του Σπίγκελμαν στις πύλες του 'Αουσβιτς και τον ίδιο στην απόλυτη απελπισία. Αφήστε στην άκρη όλες τις προκαταλήψεις σας. Αυτές οι γάτες και τα ποντίκια δεν είναι ο Τομ και ο Τζέρυ, αλλά κάτι αρκετά διαφορετικό. Αυτό είναι ένα νέο είδος λογοτεχνίας.

Γλώσσα Ελληνικά
Μήνας Έκδοσης Απρίλης
Έτος Έκδοσης 2008
Αριθμός Σελίδων 171
Εξώφυλλο Μαλακό εξώφυλλο
Συγγραφέας: Spiegelman Art
Εκδότης: Zoobus Publications

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου