Μάθε τι νέο κυκλοφορεί:

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

MANIFESTO

Το Manifesto είναι το 2ο άλμπουμ του καλλιτέχνη. Αποτελεί την συγκέντρωση των επεισοδίων της ομώνυμης σειράς, που έχουν δημοσιευθεί στο ένθετο περιοδικό «9» της Ελευθεροτυπίας. Όλα αυτά κάνουν ένα άλμπουμ 104 σελίδων, έγχρωμο που τιμάται στα 12 euros και διατίθεται στα περίπτερα (Αθήνα) και στα βιβλιοπωλεία ανά τη Ελλάδα.
Το πρώτο πράγμα που αντικρίζουμε κοιτάζοντας αυτό το άλμπουμ είναι ο πρωταγωνιστής του που κοιτάζει το ταβάνι με ορθάνοιχτα μάτια. Η εικόνα αυτή συνειδητά ή όχι μας είναι σε κάποιο βαθμό οικεία. Λίγο ή πολύ, λίγοι ή πολλοί από εμάς, έχουν ξαπλώσει κάποιο βράδυ ή έχουν ξυπνήσει και με αμηχανία ή ένα πόνο στο στομάχι αναρωτιόμαστε για τα διάφορα της ζωής μας.
Μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ένα προοίμιο του εσωτερικού που πρόκειται να ακολουθήσει, είτε από την κυριολεκτική έννοια των προβλημάτων που πρόκειται να αντιμετωπίσει ο ήρωας του δημιουργού, είτε με την μεταφορική έννοια, εννοώντας το στοιχείο της ειρωνείας και του (αυτό)σαρκασμού που κυριαρχεί στις εσωτερικές σελίδες.
Η επόμενη κίνηση του αναγνώστη είναι να προχωρήσει στις πρώτες εσωτερικές σελίδες όπου και το πρώτο χιουμοριστικό στιγμιότυπο. Ο οργισμένος χαρακτήρας με σαφή αναφορά στους X-men μας προτάσσει τα … μολύβια του. Πολύ καλό και έξυπνο τέχνασμα-σκίτσο που σηματοδοτεί το άλμπουμ αφού βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον τίτλο.
Στα εσώτερα του άλμπουμ έρχονται τα «αριθμημένα» επεισόδια να μας απαριθμήσουν και τα διάφορα τεκταινόμενα του πρωταγωνιστή εκκολαπτόμενου επαγγελματία κομίστα (στην αρχή των επεισοδίων) και κατόπιν επαγγελματία (στα τελευταία επεισόδια), ή του φιλικού (και μη) περίγυρου. Έχουμε τις ερωτικές αναζητήσεις του, τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις – ανασφάλειες – αμφιβολίες για τα εκδοτικά είθισται, τις κοινωνικές του και φιλικές του συναναστροφές. Όλα αυτά σε ένα άλμπουμ με χρώμα και ζωντάνια. Πολύ ενδιαφέροντα τα flashbacks της παιδικής – σχολικής ηλικίας από πλευράς σχεδιαστικής όσο και ευρημάτων εντός των καρέ.
Συναντάμε επίσης και ένα τέχνασμα παράλληλης διήγησης σε «υπόγειο» επίπεδο λόγω θέσης (στο κάτω μέρος της σελίδας) μικρών ιστοριών που αφορούν την ζωή χαρακτήρων που εμφανίζονται στο άλμπουμ (Βίκτωρας, Τιτίκα, Αριάδνη). Τέχνασμα που το συναντάμε παλαιόθεν σαν πρακτική κάτι που όμως δεν σημαίνει ό,τι δεν βγαίνει γέλιο. Παράλληλα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε, με αφορμή συνήθως τις ερωτικές αναζητήσεις του Βίκτωρα, συμπεριφορές υποομάδων fans συγκεκριμένων μουσικών ρευμάτων (Goths) ή χομπίστων (comics fanboys, role games players).
Το σχέδιο του δημιουργού κινείται στο γνωστό ύφος που μας έχει συνηθίσει και από τις διάφορες δημοσιεύσεις του στο «9».
Παλέτες χρωμάτων εκφραστές της «μετεφηβικής και λίγο μετά» ατμόσφαιρας του άλμπουμ.
Οι χρωματικές επιλογές του περιβάλλοντος, ανάλογες των χαρακτήρων που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, αλλά και με τον παράγοντα «αντιδιαστολή και παράλληλη παράθεση» με την ροή του χρόνου μέσα στην ιστορίας. Τα flashbacks και οι αναμνήσεις διαχωρίζονται χρωματικά σε σχέση με την κανονική σεναριακή ροή.
Το επίπεδο της έκδοσης καλό, χαρτί και χρώμα ικανοποιητικά, ώστε να δικαιολογεί και το αντίτιμο των 12 euros που χρειάζεται ο αναγνώστης για να το προμηθευτεί.

Ηλίας Κυριαζής
Σειρά:
Συλλογή του «9»
Επιμέλεια: Ομάδα «9»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου